Luxmeter
En lysmåler kaldes også for et luxmeter, og anvendes til at måle belysningsstyrke, lux. I dag er langt de fleste lyskilder LED lyskilder, som ikke består af en glødetråd, hvilket stiller øgede krav til lysmålere. Hvidt lys, som vi kender fra vores almenbelysning, består af en kombination af alle farver. LED, og mange andre lyskilder, leverer ikke nødvendigvis farverne jævnt fordelt, hvilket giver mulighed for stor fejlvisning, hvis der ikke anvendes et egnet luxmeter.
Lysmåling - måling af lux
Ved luxmåling gælder det grundlæggende om at genskabe øjets følsomhed overfor lyset. ”Standard-øjets” følsomhed er en defineret størrelse, og jo bedre luxmetret imiterer øjets følsomhed, jo bedre og mere præcist måler det under alle belysningsforhold. Foran sensoren sidder et mælkehvidt filter. Filterets formål er at lukke lys ind til selve sensoren, i samme mængder og bølgelængder som standardøjet ser. Kvaliteten af filtret, og dets afvigelse, er defineret i DIN5032 m.fl. som angiver nøjagtighedsklasser. Specielt ved måling på lyskilder, som ikke leverer det hvide lys, som en jævnt fordelt kombination af alle farver, f.eks. LED, stiller store krav til filtret og kan let gøre udslaget på om et belysningsanlæg godkendes eller kasseres.
Der er risiko for væsentlig fejlvisning, hvis du ikke anvender et egnet instrument. Derfor anbefaler vi minimum at anvende et klasse C instrument til f.eks. funktionsafprøvning, mens et instrument som Elma 1335 fint kan anvendes som ”værktøjskasse instrument” til de daglige målinger. For også her har vi styr på Spektralrespons, Cosinuskorrektion og elektronisk nøjagtighed, som gør at instrumentet måler meget nøjagtigt på lyskilder til belysningsformål.
Luxlogger
Skal der indreguleres, dagslysstyres og dokumenteres over en arbejdsdag, eller måske gennem natten, hvor mørket ikke påvirker den kunstige belysning, er det en fordel at anvende et luxmeter med loggefunktion. Anvend f.eks. CA1110, som både er klasse C, har stor hukommelse for logning, og kommer med software til dokumentation.
Spektrometer
Nye belysningstyper, og ny belysningsstandard, stiller krav til måling af flere parametre. Glødelyskilden var som udgangspunkt ok på alle parametre, og skulle blot dokumenteres på styrken som lux. Men LED og tilsvarende skal også måles på farvegengivelse- og temperatur, flicker/flimmer og mange andre parametre, for at give et retvisende billede af den samlede belysningskvalitet.
Anvend et basisspektrometer, til ”alle de andre end lux” i kombination med et godt luxmeter, eller gå efter den komplette dokumentation med MK350S Premium, som måler alle tænkelige lystekniske parametre, i kombination med lux i klasse B. Instrumentet har desuden WiFi, hukommelse på SD kort og kommer med fuld dokumentationssoftware og gratis app til både iOS og Android.
Chromameter
Har du blot brug for et nøjagtigt luxmeter til den daglige kontrolmåling, samt måling af lysets farvetemperatur i Kelvin, for evaluering af om lyset er ”koldt” eller ”varmt” skal du vælge Elma 1336. Den tilbyder netop måling af lux og kelvin-temperatur, og kan ligeledes logge på den store indbyggede hukommelse og dokumentere på medfølgende PC software.