En ny standard laver ikke om på Ohms lov, så måleusikkerheden er ikke højere end den plejer at være. Men med ny og skærpet fokus på installationstest er det oplagt at støve teorien af igen, da mange ikke ved at måleusikkerheden bliver for høj allerede fra et par kA, hvis du måler kortslutningsniveau med en installationstester. En kortslutningstest udføres ved at lægge en kendt belastning i målepunktet og deraf opstår et spændingsfald. Nu kender instrumentet en strøm og en spænding, og ser vi på Ohm lov kan modstanden, eller netimpedansen derfor udregnes til grund for kortslutningsmålingen. Men en installationstester kan kun belaste med ganske få ampere, og går man i dybden med specifikationerne vil man opleve at specifikationerne allerede skrider fra et par kA.
Lavere netimpedans (større kortslutningsstrøm) kræver derfor større målestrøm. Husk at måleusikkerhed, som ved høje niveauer sagtens kan være på mange kA, kan bringe dig i en situation hvor hovedtavlen, som f.eks. er beregnet og opmærket til 16kA, ikke kan godkendes ved måling. I mange tilfælde er kortslutningsadapteren, som måler selv meget høje kortslutningsniveauer korrekt, derfor hurtigt tjent hjem igen. Og derudover er der selvfølgelig en høj grad af sikkerhed i ikke at installere materiel, som ikke kan tåle en eventuel fejl uden at ”ryge i luften”.
Vi har netop lanceret en ny generation af Metrel kortslutningsadaptere, som kan måle kortslutningsniveauer på netspændinger helt op til 800V, altså også på 690V net, som hidtil ikke har kunne måles. Desuden er de kompatible med Metrels Autosekvenser, har variabel målestrøm, kan betjenes stand-alone via Android app og meget andet.
Se hele vores udvalg af kortslutningsadaptere på nedenstående link.