Isolationstest er desuden et stærkt værktøj til forebyggende vedligehold, hvor isolationsmaterialets beskaffenhed kan følges år for år. Dermed kan fejl og nedbrud ofte undgås, da man når at diagnosticere og vedligeholde, eller udskifte, installationen før den når en kritisk lav isolationsmodstand og fejl opstår.
Har uheldet været ude kan isolationstest anvendes til konstatering, fejlfinding og lokalisering af fejl. Er fejlen f.eks. opstået på kablet, i tilslutningsstedet eller i selve motoren eller brugsgenstanden.
Hvad er isolationstest?
Installationen under test gøres spændingsløs og testes før brugsgenstande tilsluttes. Installationen påtrykkes ved test en DC målespænding af passende størrelse. F.eks. testes en standard elinstallation i Danmark med 500V fra spændingsførende ledere til jord og isolationsmodstanden skal mindst være 1MΩ. Krav til testspænding, og isolationsmodstand, er afhængig af nominelt spændingsniveau og fabrikantanvisninger. Bemærk at nul også er defineret som spændingsførende leder, så det er 4 målinger i en installation med 3 faser og nul.
En hurtig og let metode er at anvende tilbehøret ”Elma Easy-Iso”, populært kaldet ”Blæksprutten” eller ”kortslutter”, som let monteres på alle spændingsførende ledere med magneter, som sættes på f.eks. polskruer i gruppeafbryderen (op til 3 faser + nul), så 4 tests tages i én omgang.
Slukkes den foran siddende RCD (typisk f.eks. HPFI i gruppetavle) eller indgangsbryder, kan gruppeafbryderne forblive tændt og hele tavlen kan testen på én gang. Kun ved fejl vil det derefter være nødvendigt at teste en gruppe ad gangen.